2 Haziran 2014 Pazartesi

GEZİ YILDÖNÜMÜ-ANKARA

Bu sene yıldönümlerimize yeni bir yıldönümü ekledik. Gezi olaylarının birinci yıldönümü sıcak çatışmalarla geçti. Herkesin kafasında "neden" sorusu ve ötesi berisi yamalı bir cevap. "Düpedüz vatanhainliği bunların yaptığı" diyen amcalarımız çok var. Bu ülkede devlet malına zarar ziyan vatandaşın ölüp gitmesinden hep daha önemli olmuş. Amcalar, teyzeler çok açlık yokluk çekmiş. Millet öyle çok ölüm görmüş ki sıtma arar halde. Şimdi meselemize dönelim bu Ankara'da ne oldu? Geçen sene bir abi vardı. Adı Ethem! Benim dolmuş durağına gittiğim yol üzerinde adı Ahmet olan bir polis tarafından kafasından vuruldu. Her şey kanıtlandı ama sonuçlanan bir şey yok. Şimdi acaba bunun rahatlığıyla canlarını sıkanın kafasına sıkarlar mı? Yada tehdit ederler mi? Şüphe. Aradan vakit geçtikçe ölüm haberleri aldık. Budaklı odunlarla sokak köşelerinde dövülmüş Ali'yi düşündük. Gezi'ye başlayan insanlar bu kadar şiddetle karşılaşacaklarını tahmin edemediler. Evet şuan geri çekildiler. Geçen seneki kitlelerin olmama sebebi ölümlerin trajik artışıdır. Polisin ne yapılırsa yapılsın aşırı gücünü kontrol etmemesidir. Barışçıl kitle sokağa artık inemiyor. İnse bile büyük bir saldırganlıkla karşılaşınca tutunamıyor.
Gezi'de Kızılay
Gezi'nin yıl dönümünde Kızılay'da toplanan  kitle Ziya Gökalp Caddesi'ne dağıtıldı. Bir kısmı zaten dağılmış olan eylemciler tekrar toplanıp polisle çatıştılar. Polisin müdahalesinin büyüklüğünü gün boyu ara sokaklardaki koşturmadan anlamak mümkündü. Kızılay'da 8 Toma görev aldı. Ankara'da 10bin polis görevlendirildi. İlk gün 17 kişi gözaltına alındı. Aralarında 18 yaşından küçük iki çocuk, avukatlar ve Ethem Sarısülük'ün kardeşi Cem Sarısülük vardı. Dün ise Polis Ethem Sarısülük'ün vurulduğu yere ailesinin ve yakınlarının karanfil bırakmasına izin verdi.
Tencere-tava Sesleri
Saatler 10'u vurduğunda Ankara'nın bazı sokaklarından tencere-tava sesleri yükseldi. Kızılay'da ise çatışma ara sokaklara taşınmıştı. Gezi ruhunu hatırlatan birçok görüntüyle karşılaşmak da mümkündü. V for vendetta maskeleri yine geziciler arasında revaçtaydı. Güldüren duvar yazıları ise Gezi eylemlerinin olmazsa olmazları olarak yine her köşeyi süsledi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder