19 Nisan 2014 Cumartesi

"DİRENİŞ NÖBETİ"

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleriyle kömür işletmelerini işgal eden enerji ve maden işçileri Muğla'da eylemlerini bitirdiler. Ancak direniş çadırında nöbet devam ediyor. 10 Nisan'dan beri Ankara'daki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın önünde direnen Yeniköy ve Kemerköy termik santral işçilerine dün polis tarafından müdahale edilmişti. 30 Nisan'a kadar bekleyeceklerini belirten işçiler Yatağan'da 8 aydır grevde. Bugün direnişin Ankara ayağında eylemin nedenlerini işçilerden dinledim.       www.ankarahaber.com

Sinan Yılmaz :"Bu eylem Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin, limanın özelleştirilmesine karşı bir eylemdir. Bütün işçi arkadaşlarımızla bu eyleme destek olmak için buradayız. Bu uğurda yolumuzdan dönmeyeceğiz. Vatan toprağının satılmaması için buradayız."
Kemerköy ve Yatağan Termik santrallerinin kurulu gücü 630 megavat karşılık geliyor. Yeniköy termik santralinden ise 420 megavat enerji elde ediliyor. Bu ülkenin elektirik üretiminin yüzde 3'üne denk geliyor.
Mustafa Ali Alparslan:"Ekmeğimiz için, çocuklarımız için, geleceğimiz için bu eylemi yapıyoruz. Atalarımızın bize bıraktıkları toprakları korumak için direniyoruz."
Dün ihalenin yapıldığı 15:00'da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın önünde işçilere müdahale edildi. Plastik mermilerin ve atlı polislerin olduğu müdahale sırasında işçilerden ve gazetecilerden yaralananlar oldu. Bugün ise "direniş nöbeti" dedikleri eylemleri devam ediyor. 
Turan Sevinç:"Ekmek aş için bu eylem. 8 aydır Yatağan'da 10 gündür de Ankara'da işyerimize,çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım diye direniyoruz.Bu bizim şahsi meselemiz değil. Bu ülkenin meselesidir. Dün ihale sırasında çok sert bir müdahale vardı. Bacağımdan yaralandım. Ben kardeşimi bu vatan uğruna şehit verdim. Bu devletin polisi bana bunu yapmamalıydı. Üç çocuğum var. Bizim ki vatan davası, ekmek davası."
Yüz kadar işçi ile eyleme başlayan termik santral işçileri Kurtuluş Parkı'nda şuan direnişte sembolik bir işçi sayısıyla bulunuyorlar.  İşçilerin bir kısmı Çatalağzı Termik Santrali özelleştirilmelerine direnen işçilere destek için Zonguldak'a gitti. Özelleştirilmeler sonucu işçilerin sendikasızlaştırılcağı ve taşeron işçiliğin artacağı endişesi taşıyorlar.
90 yıllık birikimler sonucu oluşan bu işletmeler ranta ikinci kez açılmak isteniyor. İlk direnişlerinde başarılı olan işçiler: "Enerji en önemli iş koludur. Ülkenin can damarını kesmeyin, diyor."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder